HACCP – jest międzynarodowym standardem określającym wymagania systemu bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. HACCP jest systemem prewencyjnym. Główny nacisk związany z nadzorem nad żywnością kładzie na przyczynach zagrożeń bezpośrednio w miejscu ich powstawania.
Zgodnie z art. 5 ust. 1 Rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i RADY z dnia 29.04.2004 w sprawie higieny środków spożywczych "Pedsiębiorstwa sektora spożywczego opracowują i utrzymują stałą procedurę lub procedury na podstawie zasad HACCP”. Natomiast w myśl zał. II rozdział XII ust. 2 niniejszego rozporządzenia przedsiębiorstwa sektora spożywczego zapewniają, aby osoby odpowiedzialne za opracowywanie i stosowanie powyższych procedur lub za funkcjonowanie właściwych wytycznych przeszły odpowiednie szkolenie ze stosowania zasad HACCP.
Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymują zaświadczenie zgodne z wzorem MEN.
MIEJSCE SZKOLENIA | TERMIN SZKOLENIA |
---|---|
do uzgodnienia |
do uzgodnienia |